Levensstijl

Eten en drinken

Culinair gezien is er in Australië veel te ontdekken. De internationale keuken wordt sinds vele tientallen jaren door de geëmigreerde buitenlanders verzorgd. Vooral in de grote steden is er een grote keuze aan bistro’s, die naast de Aziatische keuken vooral Griekse en Italiaanse specialiteiten aanbieden. Natuurlijk zijn ook Amerikaanse invloeden merkbaar in de vele fastfood restaurants. Het klimaat is perfect om van het buitenleven te genieten. Daar hoort buiten eten zeker bij. Ontbijt op een caféterras, lunch in een restaurant aan het water en genieten van een traditionele ‘Aussie’ barbecue met een steak en een biertje onder de nachtelijke hemel. Probeer het vlees van de emoe, krokodil, barramundi en mudcrab; een manier van koken die velen fascineert.
Uitgebreide ontbijtbuffetten zijn meestal tropische vruchten gegarneerd. Koffie wordt in Australië bij elke gelegenheid en op elk tijdstip gedronken.
Het heerlijke eten is pas compleet met uitstekende Australische wijn en plaatselijk gebrouwen bier. Australië is een bolwerk van bierdrinkers. Uit blik of “on tab”, de kwaliteit van het Australische bier heeft terecht een goede reputatie. Proef de Australische wijnen of bezoek de wijnregio’s waar de verrukkelijke rode en frisse, fruitige witte wijnen worden geproduceerd. De Australische wijn voldoet aan de hoogste eisen.
Veel restaurants verkopen alle soorten dranken; andere laten u uw ‘eigen’ (BYO) wijn of bier meebrengen voor bij de maaltijd.
En wanneer u een restaurant bezoekt, “wait to be seated”. Het is gebruikelijk dat u naar uw plaats gebracht wordt.

Fooien
Het geven van fooien is in Australië minder gebruikelijk dan bij ons. Toch wordt een fooi met plezier in ontvangst genomen.

Kleding
In het algemeen draagt men in Australië luchtige kleding. Tijdens een bezoek aan theatervoorstellingen, de betere restaurants en in luxe hotels wordt formele kleding verwacht, vooral in grote steden zoals Melbourne en Sydney. In de tropische gebieden draagt men het hele jaar door luchtige kleding. In de zuidelijke, gematigde klimaatgordel zult u ook in de Australische zomer iets warmere kleding moeten meenemen voor ’s avonds. Een regenjas moet u altijd meenemen. Wat zeker niet mag ontbreken in uw koffer: zonnebril, zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, zonnehoed, zwemkleding, goed stevig schoeisel voor tochten en wandelingen.

Veiligheid en plezier van Zon en Water
Australië heeft veel mooie stranden waar u van kunt genieten en onze branding, zon, zand en waterwegen kunnen een belangrijke bijdrage zijn aan uw vakantieplezier.
De zon in Australië kan heet genoeg zijn om de huid te verbranden die niet voldoende is beschermd tegen de schadelijke ultraviolette stralen. De zon is midden op de dag op zijn heetst, van 10.00 uur tot 15.00 uur. Probeer tijdens dat deel van de dag blootstelling tot het minimum te beperken.
Eenvoudige bescherming kan u helpen om van buiten- en wateractiviteiten te genieten zonder het risico te lopen te verbranden.
Zwem of surf altijd op plaatsen waar reddingszwemmers en strandwachten surveilleren en zwem vooral tussen de vlaggen. De strook tussen de vlaggen wordt gecontroleerd door de lokale strandwachten en wordt onder de huidige omstandigheden als het veiligst beschouwd. Kinderen moeten altijd in het water worden vergezeld door een volwassene die kan zwemmen. Als u het water in gaat, moet u dat geleidelijk doen, nooit zo maar erin rennen of springen, omdat u niet zeker weet welke obstakels u mogelijk tegenkomt (zoals onzichtbare rotsen).
Australië heeft zeer interessante en kleurrijke zeewezens. Hoewel sommige er misschien onschuldig uitzien, kunnen ze toch bijten of steken en dus moet u op het strand contact met alle beesten vermijden. Een paar voorbeelden van schadelijke beesten zijn de blauw geringde octopussen, drijvende kwallen en blauwe kwalachtige beesten. Mocht u worden gestoken, vraag een strandwacht dan onmiddellijk om hulp.
Een giftig zeebeest, zoals de schijfkwal, ook wel zeewesp genoemd, ziet men van eind oktober tot begin mei. Stranden die last hebben van zeewespen, hebben waarschuwingsborden voor de bezoeker.

Geniet van uw bijzondere vakantie!