Nieuw-Zeeland

Haere Mai

Nieuw-Zeeland, of Aotearoa, het land van de lange witte wolk, zoals de Maori’s deze eilanden noemen, is ingebed in het blauwe kussen van de Stille Zuidzee. Een land, maar ook een gevoel...

Hier is het tijd om uzelf te verwennen en te genieten van de natuur en van zeldzame belevenissen.
Ongerepte oerbossen, geothermische valleien en door sneeuw bedekte, actieve vulkanen duiken op in het noorden. Ze staan in fel contrast met de stille fjorden, de ruige kustlijnen, groene regenwouden en de immer met sneeuw bedekte bergen in het zuiden. Spuitende geisers, zonnebadende pelsrobben, waggelende pinguïns, sierlijke albatrossen, talloze, kleurrijke vogels, onvoorspelbare walvissen en dartelende dolfijnen zorgen voor een eindeloze afwisseling.
Duik in een wereld waarin alles voelt als een verfrissend briesje. Geen moment wordt hier verspild. Volg uw instincten, uw passies. In Nieuw-Zeeland vindt u de optimale verwezenlijking van al uw mogelijke wensen die u kunt vervullen in een heerlijke ontspannen sfeer terwijl u unieke landschappen verkent. In Nieuw-Zeeland vindt u vrijheid, opwinding, ontspanning, rust, verwondering, plezier. Laat uw dagelijkse beslommeringen even los en omarm deze plek die uw geest verrijkt.

Bevolking
De samenleving is multicultureel. Van de ongeveer 3,7 miljoen Nieuw-Zeelanders is het grootste deel van Engelse origine. 12% van de totale bevolking is Maori.

Paspoort/visa
Belgen en Nederlanders hebben voor de reis naar Nieuw-Zeeland een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 3 maanden na terugkomst geldig is met daarnaast een geldig retour- of doorreisticket. Een visum is alleen noodzakelijk wanneer u langer dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland verblijft.

Quarantaine en natuurbescherming
Nieuw-Zeeland is een beschermd land, waar vele ziekten niet voorkomen. Om deze zo goed mogelijk te beschermen gelden strenge regels met betrekking tot de invoer van verse levensmiddelen, planten en dieren. Levensmiddelen mogen niet onaangekondigd ingevoerd worden.

Gezondheid
De medische voorzieningen in Nieuw-Zeeland voldoen aan onze standaard. Wij raden u ten zeerste aan een ziektekostenverzekering af te sluiten voor uw vertrek. Voor Nieuw-Zeeland zijn geen inentingen verplicht, tenzij u vanuit een risicogebied naar het land reist. Voor gedetailleerde informatie verwijzen wij u naar de GGD en/of het Tropeninstituut in Amsterdam.

Klimaat/reistijd
Over het algemeen heerst in Nieuw-Zeeland het hele jaar een gematigd klimaat zonder uitgesproken natte en/of droge periodes. De jaargetijden zijn precies tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond. De beste reismaanden op basis van het klimaat zijn oktober tot maart/april.

Tijdverschil
In de Europese zomertijd is het in Nieuw-Zeeland 10 uur later, in de Europese wintertijd is het 12 uur later in Nieuw-Zeeland. Het gehele land ligt in één tijdzone.

Talen
De voertaal van Nieuw-Zeeland is Engels, dat overal gesproken wordt. De tweede taal is het Maori.

Munteenheid en betaalmiddelen
De officiële munt is de New Zealand Dollar. Met uw pinpas kunt u bij alle geldautomaten (ATM) pinnen wanneer uw pas is voorzien van het roodblauwe Maestro logo. De betaling met creditcards wordt in Nieuw-Zeeland bijna overal geaccepteerd.

Transport en verkeer
In Nieuw-Zeeland wordt links gereden en de afstanden en snelheden worden in kilometers aangegeven. Het wegennet is goed en het is dus geen enkel probleem het land per auto of camper te verkennen. U dient over een 4WD te beschikken wanneer u de geasfalteerde wegen verlaat.

Waarschuwingen
Beschermt u zich goed tegen de intensieve uv- straling met een hoed, t-shirt, zonnecrème en zonnebril. Nieuw-Zeeland kent een zeer lage criminaliteit. Dit neemt niet weg dat u te allen tijde op moet blijven letten, zoals overal anders.