Sporten

Vissen, Skiën,Duiken, Golfen, Rugby


Vissen
Forel Vissen: Als u houdt van vliegvissen moet u zeker naar Nieuw-Zeeland. Hier vindt u de meest optimale omstandigheden voor het vissen met de gedroogde vlieg. Een vergunning is noodzakelijk en voor toeristen ter plaatse verkrijgbaar.
Zalm Vissen: De rivieren die op het Zuidereiland naar de oostkust lopen, zijn uitstekend zalmwater. Belangrijkste zalmstekken zijn: de Rakaia, Waimakariri, Rangitata, Ashbujrton en Waitaki. Het seizoen begint in oktober en eindigt in april, de beste maanden zijn januari, februari en maart.
Hengelen met de boot/brandingvissen: Vissen vanaf een boot of in de branding is vooral ‘s zomers populair. Maar ook gedurende de koelere maanden (tussen maart en november) zijn de omstandigheden gunstig, vooral bij het bodemvissen. De beste visgronden zijn o.a. Whangaroa in de Bay of Islands, Tutukaka in Auckland, Mercury Bay, Tauranga, Whakatane, in de Marlborough Sounds en in de Milford Sound. Een visvergunning is hiervoor niet nodig.
Vissen op Open Zee: Nieuw-Zeeland wordt door kenners over de gehele wereld gewaardeerd als een uitstekende plaats voor vissen op open zee. Het centrum van het “Big Game” – vissen ligt voor de noordoostkust van het Noordereiland, daartoe behoren de Bay of Islands, Tutukaka, Whangaroa, Whitianga, Mayor Island en Whakatane. De beste maanden zijn januari tot mei.

Skiën
De wintersportmogelijkheden op de eilanden van de Zuid-Pacific zijn perfect. De meeste wintersportgebieden in Nieuw-Zeeland hebben uitstekende skischolen en een goede infrastructuur, waaronder de verhuur van skiuitrusting en prima culinaire voorzieningen.
Noordereiland: op het Noordereiland zijn twee gerenommeerde wintersportgebieden te vinden. Whakapapa en Turoa beiden gelegen op de 2.796 meter hoge Mt. Tuapehu in het Tongariro National Park. Dit is een nog actieve vulkaan waarvan de top uitsteekt boven het gebergte in het hart van het Noordereiland.
Zuidereiland: Het uitgestrekte “Southern Lakes” wintersportgebied bestaat feitelijk uit vier afzonderlijke skigebieden, die in de omgeving van Queenstown en Wanaka liggen. Zij bieden allen een sprookjesachtig uitzicht op diepblauwe meren, altijd groene dalen en majestueuze Alpentoppen. Coronet Peak en The Remarkables zijn gemakkelijk vanuit Queenstown te bereiken. Niet ver van Wanaka liggen de skigebieden Treble Cone en Cardrona. In het midden van het Zuidereiland, ongeveer ter hoogte van Christchurch, vindt u in de buurt van Mt. Hutt nog een ander aantrekkelijk skigebied. Niet ver van Mt. Hutt liggen de Porter Heights, een skigebied met mooie maar zelfs voor ervaren skiërs, pittige afdalingen. Verder naar het zuiden komt u bij Ohau en Dobson, aantrekkelijke skicentra voor zowel de beginnende als de gevorderde skiër. Tekapo tenslotte is een aangename plek voor gezinnen, Rainbow, verstopt in het Marlborough gebied, heeft alleen sleepliften, maar is een lieflijk gebied met een knusse atmosfeer.
Heliskiing: Per helikopter naar de skipiste is in Nieuw-Zeeland een geweldige ervaring. Reeds op relatief lage hoogte ligt een dikke laag poedersneeuw, de temperaturen zijn zeer mild en het landschapsdecor is betoverend. Bij het Mount Cook massief brengen zogenaamde Alphine Guides de skiërs met speciale vliegtuigen (die op ijs kunnen landen!) naar de gletsjers en hoger gelegen gebieden; een gebied met 60 verschillende ruige afdalingen.

Duiken
Met meer dan 10.000 km kust en een uitstekende waterkwaliteit is Nieuw-Zeeland een waar paradijs voor duikers. Er zijn veel aantrekkelijke duikplaatsen. Zeer de moeite waard zijn:
- De Poor Knights Islands, ca 20 km van de kust van het Northland. Drommen vissen zorgen in het
- buitengewoon heldere water (zicht van 20 tot 70 meter) voor een prachtig beeld.
- De Bay of Islands, waar ook in de winter het weer relatief betrouwbaar is en gedurende het hele jaar een goed
- zicht is gegarandeerd. Slechts een uur rijden met de auto ten noorden van Auckland ligt bijvoorbeeld het Goat
- Island Marine Reserve.
- Op het Zuidereiland treft men in het diep uitgesneden bochten van het Fiordland omstandigheden die met de
- diepzee ver buiten de kust te vergelijken zijn. Nergens anders treft men rode en zwarte koralen aan op een
- diepte van 6 meter; normaal gesproken bevinden deze zich op een diepte van 120 meter!
- In de wateren rond Stewart Island wordt duikers een adembenemend zicht geboden op uitgebreide
- zeewierbossen en enorme Pauamosselen.
Er zijn talrijke plaatsen waar zich scheepswrakken bevinden. Twee wrakken zijn om verschillende redenen bijzonder:
- De Rainbow Warrier, ooit het vlaggenschip van Greenpeace, ligt op de bodem van de zee bij de Cavalli Islands - (Northland) waar het een kunstmatig rif vormt.
- De Russische Kruisvaarder Mikhail Lermontov, die in de Marlborough Sound is gezonken.

Golf
Wat kan een golfspeler meer bekoren dan een land met wel 400 golfbanen waarvan er geen enkele overbezet is?! Nieuw-Zeeland biedt voortreffelijke speelmogelijkheden en landschappelijke zeer fraai aangelegde banen.
Sommige zijn op een typisch Schotse manier aangelegd, meestal niet ver van de kust. Andere bevinden zich op een fraaie plek in de bergen of aan een meer, waardoor men bijna de witte bal zou vergeten.
Hindernissen zijn niet alleen gevormd met zand en soms water, maar ook met kokende modderpoelen, vulkanische stoom en niet zelden schapen. Daartegenover staat dat u zonder bezwaar in het hoge gras naar een verloren bal kunt zoeken. In Nieuw-Zeeland bestaan er geen giftige reptielen of andere gevaarlijke dieren of ongedierte.
Bij de Nieuw-Zeelandse golfclubs loopt het speelseizoen van mei t/m oktober. Nieuw-Zeelanders zijn zeer gastvrij. Daarom zijn bezoekers bij de meeste clubs welkom. De green fee ligt tussen NZ$10 en NZ$50 op de exclusieve banen. Op veel banen kunnen golfclubs en trekwagentjes worden gehuurd. Ook zijn er vaak golf pro’s en steeds vaker elektrische golfkarretjes beschikbaar.

Rugby
Rugby is in Nieuw-Zeeland een nationale obsessie en dat is wel te begrijpen. De All Blacks zien spelen in Eden Park behoort tot de sportieve hoogtepunten in een sporters leven. De spelers denderen als machines over het veld, uit hun ogen spuwt het vuur van de gedrevenheid. Een harde sport, gespeeld door de dappere krijgers van de moderne tijd.
Een groot jaarlijks terugkerende kampioenschap is de Super-12 series, waaraan rugbyteams uit landen van het zuidelijke halfrond meedoen. Belangrijke mededingers aan de All Black zijn, Australië, Zuid-Afrika, Wales, Schotland, Frankrijk en Argentinië.

Of het nu op het water, het land, in de lucht of zelfs onder de aarde is, Nieuw-Zeeland biedt met haar afwisselende landschap en haar milde klimaat, het hele jaar door, mogelijkheden te over voor zeer gevarieerde activiteiten..........

Uw sportieve vakantie naar Nieuw-Zeeland? Wij lossen het startschot!