Maori Cultuur

Ze vertellen bijna allemaal over een man, Kupe genaamd, die als een geniaal stuurman wordt beschreven en die de voorvaderen van de huidige Maoriís uitsluitend met behulp van de sterren naar Aotearoa leidde, het ďLand van de lange witte wolkenĒ, tegenwoordig wereldwijd bekend als Nieuw-Zeeland....

Oude tradities en kunstvormen van de Maoriís gelden voor de huidige Maoriís als waardevolle Taonga (cultuurschatten). Zij zien de werkelijke waarden van het menselijk leven niet uitsluitend in de materiele dingen, maar geloven in de diepe betekenis van de ziel. Maoriís trekken zich vaak terug uit het dagelijks leven van de stad in de stille plaatsen van hun cultuur, waar zij de eeuwenoude overgedragen tradities in stand houden, om in deze jachtige moderne wereld te kunnen overleven.

Marae (gemeenschapshuizen) vormen de ruggengraat van de Maori samenleving. Centraal punt is steeds een met houtsnijwerk kunstig gemaakt gemeenschapshuis. Hier komen de Maoriís samen voor alle belangrijke feesten en gebeurtenissen zoals huwelijken, de doop van kinderen, verjaardagen, godsdienstoefeningen, bijeenkomsten en Tagihanga (begrafenissen). De Marae worden als heilig gebied beschouwd en verdienen daarom veel respect. Heden en het verleden komen hier bij elkaar wanneer begroetingsceremonies of Challenges Ė oude krijgsdansen Ė debatten of gesprekken worden georganiseerd om de oude tradities van de Maori cultuur voor toekomstige generaties levend en in ere te houden. Maraeís liggen verspreid over geheel Nieuw-Zeeland maar u vindt ze voornamelijk op het Noordereiland, meestal in de directe omgeving van kleine steden en plattelandsgemeenten. Tot de gebieden met een bijzonder sterke invloed van de Maoriís behoren Rotorua, Taupo, Waikato, het Northland, de East Cape, Taranaki en Wanganui.

De Maori-cultuur kunt u overal in het land tegenkomen, maar u moet in elk geval het Maori Arts and Crafts Institute in Rotorua bezoeken. Daar kunt u onder andere zien hoe de oude overgeleverde houtsnij- en weefkunst aan jonge Maoriís wordt bijgebracht. Rotorua is ook de juiste plaats om een Maori concert of een Hangi (traditionele maaltijd uit een aardeoven, door natuurlijke stoom gaar geworden) mee te maken. En soms kunt u daar ook Rua Moko horen grommen, diep onder de dunne aardkorst van het thermale gebied Whakarewarewa, met zijn hoog opspuitende geisers en borrelende moddergaten.

Laat ons u naar Aotearoa leiden!