Frans Polynesië

De Droombestemming
"Ia Orana", "Maeva" en "Manava" ... Met deze drie hartelijke begroetingen heten de Polynesiërs hun bezoekers welkom. De legendarische gastvrijheid van de Polynesiërs valt u al direct bij uw aankomst te beurt, wanneer u wordt verwelkomd met liederen, begeleid op gitaar en ukelele, en u als geschenk een 'tiare' krijgt, de subtiel geurende, nationale bloem van Frans Polynesië. Reizigers of terugkerende vrienden krijgen kleurrijke bloemenkransen omgehangen om hun aankomst of het blijde weerzien te vieren. De parelwitte stranden,
het azuur tot turkooisgekleurde heldere water, de schitterende overwaterbungalows, de boeiende en kleurrijke cultuur, het hoge serviceniveau; dit alles zet Frans Polynesië op de kaart als een zeer gewilde bestemming.
De rust en natuur inspireerden zanger Jacques Brel en schilder Paul Gauguin. Elk van de 118 eilanden onderscheidt zich van de ander. Gemeenschappelijk hebben zij de warmte van een zomer, de verkoelende wind die ruist door de bladeren van de palmen en vooral Bounty stranden met excellente hotels en accommodaties.
De meest romantischehuwelijksreisbestemming op aarde! Zoals geen andere land vervult Frans Polynesië de droom van de Zuidzee.

Op ongeveer 17.000 kilometer van Europa liggen de 118 eilanden die tezamen Frans Polynesië vormen. De eilanden liggen zeer verspreid over een gebied zo groot als Europa. De eilanden zijn verdeeld in 5 archipels, hiervan worden de Society eilanden, de Tuamotu atollen en de Marquesas het meest bezocht. De afgelegen Austral en Gambier eilanden worden het minst bezocht en bieden de reiziger een zeer pure en ongerepte ervaring. Tahiti is het grootste eiland, heeft ca. 170.000 inwoners en heeft naast de internationale luchthaven ook de hoofdstad Papeete.

Bevolking:
Met 83 % Polynesiërs (waarvan ongeveer 20 % halfbloeden), 12 % Europeanen (voor het overgrote deel Fransen) en 5 % Chinezen (een gemeenschap die zich hier kwam vestigen op het einde van de 19de eeuw) mag de bevolking van Polynesië terecht multi-etnisch genoemd worden. Volgens gegevens van de laatste volkstelling (november 2002) wonen er op Tahiti en de andere Polynesische eilanden 245.405 mensen, waarvan 75 % op de Bovenwindse Eilanden (Tahiti, Moorea). Zowat de helft van alle inwoners, met name 127 600, woont in de agglomeratie van de hoofdstad Papeete (een strook van ongeveer 40 km lang). De Polynesiërs zijn trots op hun land en delen hun levensvreugde, die zich uit in hun passie voor muziek en dans in al zijn vormen, maar wat graag met hun gasten. Bezoekers worden verwelkomd met liederen begeleid op de ukelele en krijgen bloemenkransen omgehangen ... Een gebruik dat al eeuwenlang de legendarische gastvrijheid van de
bevolking typeert!

Paspoort/visa:
Voor een verblijf van maximaal 3 maanden: paspoort dat na vertrek uit Frans Polynesië nog tenminste 3 maanden geldig dient te zijn. Tevens dient u in het bezit te zijn van een ticket met een doorgaande of retourvlucht. Een visum is niet nodig.

Binnenlandse vluchten:
41 van de eilanden van Frans Polynesië zijn zowel per vliegtuig als per boot bereikbaar. Uiteraard blijft het vliegtuig de snelste manier. Vanuit Tahiti bent u op minder dan een uur op Bora Bora, Raiatea, Tahaa, Huahine, Rangiroa, Tikehau, Manihi, Fakarava, reist u op 3 uur naar de Marquesas eilanden en op anderhalf uur naar de Austral eilanden. Air Tahiti vliegt vanaf Tahiti regelmatig naar 41 eilanden van de archipel en zorgt samen met Air Moorea elk uur of half uur voor een pendeldienst tussen Papeete en Moorea (10 minuten vluchttijd).

Per boot:
Catamarans en ferry's maken regelmatig de oversteek vanaf Tahiti.
Zeilboten en jachtschepen doen regelmatig alle bewoonde eilanden aan vanaf Papeete. Het aantal reizen varieert naargelang de bestemming: drie keer per week voor alle Society eilanden, elke twee weken voor de Marquesas en de Austral eilanden, elke maand voor Mangareva.

Transport op de eilanden:
Ter plaatse reist u met trucks, pittoreske vrachtwagens met houten zijwanden die tot bus werden omgevormd en op de grotere eilanden de belangrijkste dorpen met elkaar verbinden. Voor wie geen auto, 4x4 of scooter heeft gehuurd bij één van de vele verhuurbedrijven, zijn er de moderne bussen en taxi's.
Tot slot blijft op vele eilanden een tocht per fiets of per paard de gedroomde manier om deze verborgen paradijzen écht te ontdekken! Bootjes met buitenboordmotor en prauwen brengen u naar afgelegen valleien, koraaleilandjes en parelkwekerijen.

Klimaat:
Op de Polynesische eilanden heerst een tropisch klimaat en de zon schijnt er bijna onafgebroken, tot bijna 3.000 uur per jaar op de Tuamotu-eilanden!
De temperatuur is steeds aangenaam, dankzij de passaatwinden uit de oceaan die het hele jaar door voor verkoeling zorgen. De gemiddelde temperatuur bedraagt 27°C, en het water in de lagunes is altijd ongeveer 26°C warm. De veel zuidelijker gelegen Austral- en Gambier-eilanden liggen een eind verder weg van de evenaar, en daar is het dan ook frisser.

Tijdverschil:
Het tijdverschil is afhankelijk van het seizoen - in de zomer 12 en in de winter 11 uur later is dan op Tahiti.

Talen:
De taal van Tahiti (reo mao'hi) en het Frans zijn de 2 officiële talen, maar op plaatsen waar toeristen komen, wordt ook Engels gesproken.

Geld:
De munteenheid is de Pacifische Franc. Banken, geldwisselkantoren en de grotere hotels wisselen contant geld en reischeques. Creditcards worden praktisch overal geaccepteerd en met uw pinpas kunt u pinnen (mits het Maestroteken op uw pasje staat). Let op: op bepaalde atollen en op de Austral- en Gambier-eilanden zijn er geen bankkantoren. Op de internationale luchthaven van Tahiti-Faa'a zijn er tijdens de vertrek- en aankomsturen van de internationale vluchten twee wisselkantoren (Banque de Polynésie en Socredo) geopend.

Gezondheid:
Er zijn geen inentingen vereist, behalve voor reizigers uit risicolanden. De hygiëne en sanitaire voorzieningen op Tahiti zijn uitstekend. Pas wel goed op met de zon, door het ontbreken van luchtvervuiling schijnt de zon fel. Voorkom verbranden en smeer goed en veelvuldig met zonnebrand. Wanneer u gaat snorkelen adviseren wij u waterschoenen te dragen ter bescherming tegen het scherpe koraal.

Water en elektriciteit:
Het kraanwater is enkel drinkbaar in Papeete en op het eiland Bora Bora. Op de andere eilanden vraagt u het best na. Gebruik in geval van twijfel mineraalwater uit flessen met dop. Elektriciteit: stroom van 110 of 220 volt naargelang het eiland en het type verblijf. Controleer voor u om het even welk toestel aansluit.

Openingsuren van de winkels:
Van maandag tot vrijdag, van 7u30 tot 11u30 en van 13u30 tot 17u00/18u00, op zaterdag: van 7u30 tot 11u30, en sommige winkels ook in de namiddag. De meeste winkels zijn gesloten op zondagochtend, maar dan kan u al vanaf 5u00 's ochtends terecht op de levendige markt van Papeete, waar u een uitgebreid aanbod aan bloemen, fruit, pareo's, hoeden, parels, kunstvoorwerpen en uiteenlopende souvenirs vindt.

Wat moet u meenemen?
Zomer-, sport- en strandkledij, bij voorkeur van katoen. 's Avonds koelt het vaak af (in de lagunes, op schepen en in de bergen) en kan een wollen trui of vest handig zijn. Schoeisel: teenslippers, sandalen, sportschoenen, bootschoenen. Niet te vergeten: zwempak, zonnebril, zonnehoed, zonnecrème "sunblock" (sterke straling in de lagunes) en muggencrème of -spray (nuttig naargelang het eiland en het seizoen).

Accommodaties:
Frans Polynesië is vooral bekend vanwege de schitterende “Overwater Bungalows”, vaak voorzien van glazen vloer of tafel waardoor u de vissen in het water kunt zien zwemmen. Vanaf uw privé buitendek heeft u direct toegang tot het water. De schitterende resorts hebben naast deze “Overwater Bungalows” vaak ook Beach Bungalows of Villa’s met eigen plunge pool, tuin en directe toegang tot het strand etc. Vrijwel alle internationale ketens zijn vertegenwoordigt met één of meerdere (hotel) resorts, waarbij u wanneer u meerdere eilanden bezoekt en in een accommodatie van dezelfde keten verblijft gebruik kunt maken van voordeligere tarieven. Naast deze internationale resorts zijn er ook lokale, intieme accommodaties die weliswaar minder bekend zijn maar wel een geheel eigen sfeer hebben. U betaalt een hotel toeristenbelasting op Tahiti. Dit is CFP 150 (ongeveer 2,- euro) per persoon per nacht. Ter plaatse te voldoen.

Eten en drinken:
Op het hoofdeiland Tahiti zijn onder andere de volgende keukens vertegenwoordigt; Frans, Chinees, Italiaans, Japans en uiteraard de eigen Polynesische keuken. Naast Tahiti vindt u op Bora Bora en Moorea het grootste aanbod van onafhankelijke restaurants. Op de overige eilanden zult u vaak aangewezen zijn op de restaurants van uw resort, veelal ook vanwege de geïsoleerde ligging.

De parels van Tahiti:
Al sinds mensenheugenis huist er in de warme wateren van de Stille Zuidzee een echte parel, de "Pinctada margaritifera" Cumingi, zo genoemd naar de bioloog die haar in 1820 voor het eerst beschreef. Wat deze pareloester zo uniek maakt, is de zuivere en uitzonderlijke omgeving van de lagunes waarin ze groeit en waaraan ze haar weergaloze natuurlijke tinten dankt. Niet verwonderlijk dat de gecultiveerde parels van Tahiti zulke prachtige juwelen zijn. Deze parels staan in de hele wereld symbool voor elegantie en schoonheid. Of ze nu rond en perfect zijn, peervormig en romantisch, barok en modern, groen of regenboogkleurig, aubergine, blauwig, goudbruin, roze of gewoon parelgrijs, hun prachtige schittering is steeds weer een streling voor het oog.
Alle bezoekers willen zo'n parel mee naar huis brengen als souvenir, als aandenken aan de kortstondige maar onvergetelijke momenten die ze beleefden tijdens hun vakantie in de Stille Zuidzee.

Tatoeage en Dans:
De tatoeages hebben geometrische en vaak symbolische motieven die verwijzen naar de rijke fauna en flora op de eilanden, en ze worden door zowel mannen als vrouwen gedragen als lichaamsversiering. Daar waar tatoeages bij ons vaak als iets intiems en privé worden beschouwd, worden ze in Polynesië dus gezet om ook echt door iedereen gezien te worden. Steeds meer toeristen doen een beroep op hun diensten, en zo dragen ze bij tot de verspreiding van de Polynesische tatoeagekunst in het buitenland. De "tamure" is een parendans die in dancings wordt opgevoerd, terwijl de "ori Tahiti" een groepsdans is met afwisselend trage en snelle bewegingen op het ritme van drums, begeleid door liederen, gitaren en ukeleles. De Tahitiaanse dansen vallen op door hun kracht en charme, hun symbolische bewegingen en hun prachtige aankleding (kostuums, bloemenkronen). Het zijn geen spektakels die enkel voor toeristen worden opgevoerd, maar eerder een volkse traditie waarmee de Polynesiërs uiting geven aan hun sociale verbondenheid en die een hoogtepunt kent met de Heiva i Tahiti (julifeesten) waar verschillende dansgroepen het tegen elkaar opnemen.